Čo nevynechať počas okružnej plavby v Dubaji

Okružné plavby sú skvelou príležitosťou spoznať viacej miest počas jednej dovolenky. Aby ste plnohodnotne využili čas v prístave, je dobré si vopred naplánovať návštevu miest vopred, aby ste nestrácali čas hľadaním možností na mieste.   

Turistické atrakcie v Dubaji

Živé a moderné prístavné mesto Dubaj, nachádzajúce sa medzi púšťou a vodami Perzského zálivu, je nájrýchlejšie sa meniacou metropolou. Každým rokom sa môžete tešiť na novú atrakciu alebo fascinujúcu stavbu. Výletné lode sa tu zdržia zvyčajne niekoľko dní. Kotví sa v prístave Port Rashid alebo v novom termináli Dubaja Harbour Cruise Terminal.
Čo teda určite nevynechať? 

Najvyššia stavba sveta Burj Khalifa a The Dubai Fountain

Futuristická výšková budova Burj Khalifa je vďaka svojej výške 829,8 m najvyššou budovou sveta a drží dalších 14 rekordov svojej doby. Mrakodrap na pôdoryse tvaru kvetu pouštnej ľalie sa po 6 rokoch vyśtavby otvoril v roku 2010. Je zakomponovaný do rozsiahleho stavebného komplexu celej štvrti Downtown.  
Vežu Burj Khalifa obklopuje obrovské nákupné centrum Dubai Mall,
souk  Al Bahar, ďalšie výškové budovy, v ktorých sú umiestnené hotely, kancelárie a byty a umelo vytvorené jazero s fontánami The Dubai Fountain. Pre zážitok z výhľadu sú pre turistov prispôsobené poschodia 124 a 125 s presklenou vonkajšou plošinou  At the Top, kde nájdete kaviareň a obchod so suvenírmi. Pri zakúpení vstupenky vyššej triedy si vychutnáte výhľad z najvyššie umiestnenej plošiny na svete At the Top SKY spolu s malým občerstvením v luxusne presklenom salóniku na 148.poschodí budovy, čo je vo výške 555 metrov,  
Každy deň o 17:45 začíná fascinujíca hudobno - svetelná show, kterou si môžete vychutnat z nábrežia jezera alebo z chodníčku The Dubai Fountain Boardwalk. Toto predstavenie sa opakuje každú polhodinu až do 23:30.
Cena vstupenky: At The Top od 149 AED (v závislosti od času návštevy); At the Top SKY od 379 AED; vstupenky je treba si zaobstarať v predstihu online.
 

Dubajské oko alebo Ain Dubai

Obrovské ruské koleso nájdete na ostrove Bluewaters vo štvrti Dubai Marina. Momentálne je AIN DUBAI so svojou výškou 250 metrov najvyšším a najväčším vyhliadkovým kolesom , prekonáva aj atrakcie ako London Eye, singapurský Fleyerčii High Roller v Las Vegas. Zo 48 klimatizovaných kabiniek s celkovou kapacitou 1 750 cestujucích sa vám naskytne skoro 40 minut trvajúci dychberúcí výhľad na celú mestskú panorámu so všetkými jej dominantami. 
Cena vstupenky: od 130 AED v závislosti od času návštevy, vstupenky je treba si zaobstarať v predstihu online.


The Frame

Stavba v tvare rámu The Frame v parku Zabeel pomyslelne rozdeľuje Dubaj na starú a novú časť. Z impozantnej plošiny vo výške 150 m si vychutnáte 360° výhľad na Dubaj ako na dlani: historické uličky vo štvrti Deira, moderná zástavbu Downtown, mrakodrapy v Dubai Marina i pieskové duny či vody Arabského zálivu. Po adrenalinovom zážitku z precházky po 50 metrovom presklenom moste sa rozkukáte v pútavejé galérii popri prezentácii súčastného ale aj futuristického mesta Dubaj.
Cena vstupenky: od 50 AED; vstupenky sa kupujú v turistických centrách, online alebo prostredníctvom aplikácie Dubai Now App.
 



Umelo vytvorený ostrov The Palm 

Ostrov v tvare palmy Palm Jumeirah je ikonickým miestem Dubaja. Adresu tu majú ako prestížne hotely, 300 obchodov nákupneho centra Nakheel Mall, skvelé reštaurácie aj súkromné rezorty. Na špici pomyselnej palmy se majestátne týči hotel Palm Atlantis so zábavným vodným parkom, akváriom Lost Chambers, delfináriom i so show uškatcov a plážovým rezortom White Beachkde si dokonale vychutnáte atmosféru sukromého ostrova. Dopravu v kmeni palmy zaisťuje vyhliadková visutá dráha Monorail. V komplexe The Pointe bola v roku 2020 otvorená najväčšia tančiaca fontána na svete, The Palm Fountain. Tvoria ju obrie plávajúce plošiny, ktoré osvetlujú oblohu magickými LED diódami, ktorých je až 3 000 a sú doprevádzané hudbou svetových hitov.
Na ostrov sa dostanete zo stanice metra Palm Gateway peším mostom k stanici jednokoľajovej dráhy MonorailCena lístka je od 10 AED podľa destinácie a typu lístka, celodenný lístok stojí 35 AED. 


Stará časť Dubaja

Mestské časti Deira, Bur Dubai, Karama a Satwa tvoria oblasť nazývanú "starý Dubaj". Srdcom tejto oblasti je zátoka Dubai Creek, kde kedysi kotvili obchodné lode privážajúce koreniny, myrtu, parfémy, ovocie a zeleninu ale aj zlato a iný vzácny tovar. Čulý ruch, hemženie sa predavačov, nosičov i zákazníkov, vôňa korenín, rýchleho občerstvenia sa tu mieša so "smiechom" čajok a hlukom motorov lodí. Hlavným cieľom sú arabské tržnice - suky. Fascinujícim zážitkom je prehliadka trhu so zlatom, Gold Souk, kde zdatní obchodníci predávajú v stovkách obchodíkov klenoty zlatníckych majstrov z mnohćh kútov sveta. K videniu sú tu doslova tony zlata, ale aj najväčší zlatý presten na svete s váhou 64 kg. Pokiaľ na tomto trhu nič nekúpite nevadí, na trhu s koreňím si to určite vynahradíte.  Malé balíčky kvalitného čerstvého korenia, byliniek či šaju budú určite skvelým darčekom z vašich ciest. Deira je známa aj cenovo dostupnými etnickými reštauráciami, ponúkajúcimi špecialitami z celého sveta, najmä z Ázie. Pri návšteve starého Dubaja navštívte aj múzeum v pevnosti Al Fahidi Fort, nastaršej mestskej stavby. V múzeu je atraktívne zdokumentovaná história od beduinských tradícií až po lov perál a rozvoj obchodu.

 

Lode dhau a abra 

Dubaj je prístavné mesto a tak lode sem neodmysliteľne patria.
Sú spojené ako s obchodom, tak aj s lovom perál. Doprajte si takúto plavbu na nasatie atmosféry mesta ši už na malých motorizovaných drevených lodičkách abra, ktoré za maly poplatok prevážajú cestujúcich medzi štvrťou Deira a Bur Dubai. Na nízkej stredovej lavičke budete vnímať nielen hukot motora, ale aj pokrikovanie prevozníkov, škriekanie čajok a špľachot vody.
O niečo komerčnejší ráz má plavba arabskou loďou dhau. Ide o tradičné drevené plachetnice, ktoré sa plavili predovšetkým popri pobreží. Turisticky upravená verzia prevezie až 30 ľudí, počas plavby si môžete vypočuť zaujímavý výklad alebo sa aj občerstviť.
Naskytne sa vám krásny výhľad na panorámu mesta a ak sa rozhodnete plaviť večer, očarí vás fascinujúci výhľad na osvetlené mrakodrapy. Plavbu je možné absolvovať v zátoke Dubai Creek, Dubai Marina alebo v dubajskom vodnom kanále.
 

 VYHĽADAJ PLAVBY Z DUBAJA 

 

Späť do blogu